Spelregels Squash

Squash word gespeeld in een afgesloten ruimte, met een achterwand van gehard glas. De ruimte is 9,75 diep en 6,4 breed. De lijnen op de zijwanden en achterwand geven de speelruimte aan waar de bal terecht mag komen.

Een wedstrijd gaat om drie gewonnen games. Iedere game gaat tot elf punten. De speler die het eerst deze elf punten bereikt, wint de game. Wanneer de stand 10-10 is, wordt er doorgespeeld tot 12 of verder als het verschil steeds maar 1 punt blijft.

Bij het serveren mag er gekozen worden vanuit welk vak wordt gestart. De bal wordt nu op de achterwand gespeeld en moet in het vak van de tegenstander terecht komen. De bal moet boven de rode servicelijn worden geslagen, maar onder de bovenste uitlijn blijven. Na 1 stuiter van de bal, kan deze door de tegenstander worden teruggeslagen.

Na het serveren sla je de bal om en om terug, de bal moet tussen de onderste en bovenste rode lijnen blijven. De bal mag voor het slaan 1 x stuiteren, maar daarna mag de bal de grond niet meer raken. Als de bal de lijnen raakt is de hij uit.

Een punt wordt gegeven wanneer een speler een rally wint. Als de serveerder die de rally wint, blijft  hij/zij de serveerder. Anders wordt degene die de rally wint de nieuwe serveerder.

 

Squash termen:

Drive - is een bal die met een lange slag, dicht langs een zijmuur wordt geslagen.

Dropshot - is een bal die zacht en kort wordt geslagen waardoor deze vlak bij de muur op de grond komt.

Lob - een hoge bal op de muur waardor en snelheid uit het spel wordt gehaald.

Nick of nickbal - is een bal die schuin van de achterwand in de overgangsrand tussen wand en vloer komt waardoor deze verder rolt en onhaalbaar is geworden voor de tegenstander.

Boast - een bal die via een zijmuur naar de achterwand wordt geslagen.

Squashles?

Ben je beginnend squasher en wil je je techniek verbeteren of de spelregels in de praktijk beter leren? Je kunt al een squash les incl. een leenracket en baanhuur volgen voor €15,- per half uur.
Alleen of met je partner

Squash ballen

Er zijn verschillende squash ballen. Elk niveau heeft een eigen kleur en stippen.

squashbal

Pro bal:

Een zwarte bal met 2 gele stippen.
Dit is de officiële wedstrijdbal.

 

Competition bal:

Een zwarte bal met 1 gele stip. Deze bal is even groot als de pro bal, maar stuitert ongeveer 10% meer.

Progress bal:

Een zwarte bal zonder stip of met een rode stip. Deze is iets groter dan de wedstrijdballen (ongeveer 6%) en stuitert 20% meer.

Max bal:

Een blauwe bal zonder stip of een zwarte bal met blauwe stip. De bal is 12% groter en stuitert 40% beter dan de pro bal.

De pro ballen en competition ballen zijn trager en stuiteren minder. Dit is beter voor gevorderde spelers. De competition en max ballen zijn weer beter geschikt voor beginnende spelers of recreatief spel. Door de hogere snelheid en betere stuiter eigenschappen is het spel met deze ballen wat makkelijker.

Lees voordat je komt squashen goed onze Coronamaatregelen

Locatie

Einsteinweg 6 ( Sportcentrum Halfweg)
3208 KK Spijkenisse

Reserveren

Via  onze receptie kun je je baan reserveren
 T 0181 618095.

Vragen

Onze medewerkers beantwoorden ze graag.  Stuur een ons een mailtje